Fredag igen och nya sovrutiner

Fredag igen och ännu en vecka har passerat. I veckan har Nova och jag både myst hemma och lekt på öppna förskolan. Hon har under julen ändrat sina sovrutiner från att sova 2 gånger per dag till 1 = mindre egentid för mig, men det är ju så det ska vara. 

Vi har haft problem med nattningen i några veckor eftersom hon har haft svårt att komma till ro men de senaste dagarna så har vi hittat nya rutiner som verkar fungerar, vi håller tummarna.

Bjuder på en bild från fredagsmyset precis innan läggdags för Nova.


Barnböcker

Nova är inne i en fas just nu där vi läser mycket böcker. Det får inte vara för mycket text för då tröttnar hon, utan det är ett par ord som gäller och sedan bläddra. Just bläddra är nog det hon tycker bäst om. 

Vi var på biblioteket i fredags och lånade hem några böcker, mest eftersom jag tröttnat på att läsa samma om och om igen. Det är dock fortfarande hennes egna böcker som är mest intressanta. Men det är mysigt att läsa böcker tillsammans med henne så det gör absolut inget att vi läser samma bok 10 gånger


Tropikariet i Helsingborg

Igår gjorde vi en liten utflykt till Tropikariet i Helsingborg. Vi tänkte att Nova skulle gilla det och det gjorde hon. Hon gillar ju att det händer lite och att det finns något att titta på. De har ett akvarium i källaren som var väldigt spännande. Där fanns färgglada fiskar och hajar och koraller. Vi vet att Nova sedan tidigare gillar akvarium, kanske för att det är lite som att titta på tv.  Vi fick också tillfälle att klappa en orm och vi vågade alla tre.
 
 
På de andra våningarna finns en mörk avdelning med djur som är aktiva på natten. Man har där vänt på dygnet för att de ska vara aktiva när besökarna är där. I Afrika avdelningen finns ormar och världens minsta krokodilart. I Sydamerika avdelningen finns en Anakonda, apor och pirayor. Det finns även en avdelning för märkliga djur och exempel på hur djur framavlats. 
 
 
 
Sist gick vi till Madagaskar avdelningen och tittade på lemurerna. Verkligen en hit för Nova. Jag tror hon tyckte de liknade katter och därför tyckte om dem så mycket. 
 
 
Hela Tropikariet är väldigt fint och välskött. Det är intressant för alla åldrar. Nova är ju 1 år och tyckte det var lika roligt som vi vuxna. Ett perfekt utflyktsmål för hela familjen.
 
Det som jag tyckte var lite jobbigt är att det flyger fåglar fritt i de olika avdelningarna. Jag har ju fågelfobi så detta var ett riktigt test. Jag överlevde men hade lite svårt att slappna av.