Årets Julbak

Jag har haft min mamma på besök och vi har bakat julgodis och pepparkakor. Vi har gjort det tillsammans i några år nu och då har det blivit en liten tradition. Jag måste säga att vi verkligen var effektiva, på en eftermiddag och en förmiddag gjorde vi 8 sorters godis + pepparkakorna. Ja, man kan säga att det blev en hel del godis, nu har vi så att det räcker över både jul, nyår och kanske lite till. Vi har väldigt roligt när vi gör dem, vilket märks på mängden. 

Vi gjorde 3 varianter av knäck: vanlig traditionell med mandel, en variant med lakritssmak och en med smak av polkagris. Vi gjorde Mintkyssar, Tomtefudge, Vit chokladtryffel med lime, Vaniljfudge och Mjuk chokladkola.

Pepparkakorna är gjorda på ett recept från min gammelmormor. Kul när recepten går i arv. Den vanliga knäcken är även det ett arverecept men från min mormor. Jag har fått ett litet häfte av min mamma med bland annat de här två recepten och andra recept som hon brukar använda till julbaket.

Även Nova försökte sig på att baka lite och det gick bättre med pepparkakor än med lussekatterna vi gjorde förra veckan. Hon gjorde 4 stycken med lite hjälp och därefter var det roligare att leka med formarna och degen.  

 


1 Ann Petterson :

skriven

Alltid trevligare att göra sånt tillsammans. Kul att Nova gillade att baka pepparkakor och att hon lyckades få till en pepparkaksgris på egen hand. Hon är duktig på att härmas.

Svar: Nu är Nova också en del av traditionen ❤
Ida

Kommentera här: