Saint Barthélemy - Resa i Karibien

Nu var det ett tag sedan det kom ett reseinlägg. Nu har i alla fall turen kommit till Saint Barthélemy:
 
Saint Barthélemy eller St Barts som man också kallar ön har varit en svensk koloni i lite mer än 100 år och det svenska finns fortfarande kvar trots att Frankrike fick tillbaka ön 1878. Huvudstaden heter Gustavia, gatorna har svenska namn som tex. Södra Strandgatan och Köpmansgatan. Den lilla flygplatsen heter Gustav III Airport. Det finns också rester av  forten vid namn Gustav, Karl och Oscar. Ja ni ser svensklistan kan göras lång.   

Vi tog oss till St Barts med färja från Oyster Pond på St Martin (franskasidan). Det går också att åka från Marigot St Martin (franskasidan) och Philipsburg St Maarten (nederländskasidan). Vi åkte bara över dagen och när vi kom dit hyrde vi en bil och körde runt den lilla ön. Det räcker faktiskt med en dagsutflykt hit eftersom ön är så liten och det är väldigt dyrt där också. Det är Euro som gäller i pengarväg efterom ön tillhör Frankrike. Vi började med att kolla in huvudstaden Gustavia och här fanns mycket svenskt att titta på. Samhället har ca 3000 invånare och är beläget runt en vik. Vi vandrade upp till resterna av forten Karl och Gustav och fick därifrån en fin utsikt över Gustavia. 

Därefter tog vi bilen och körde ner till Flamand Beach, som är en fin strand. En annan fin strand är Saline Beach, det är dock en liten bit att gå dit från parkeringen. I Saint Jean finns det också fina stränder och lyxiga hotell, skulle tippa på att detta är det mest turistiska stället. Det är ganska kuperat på St Barts och det finns möjlighet till många fina vyer när man kommer uppåt lite.

St Barts är en fin liten ö som är värt ett besök. Det är en dyr ö som omgärdas av lyx. Det finns butiker med lyxiga märken, lyxiga hotell och fina restauranger. Det är här du kan träffa på kändisar som är på semester. 


 
 
 
 

 

Kommentera här: