Norges nationella turistvägar

Vi har kört några turistvägar till sedan sist. Vi körde över Gaularfjellet, med en serpentinväg upp till en fantastisk utsiktspunkt. Lunchen åt vi på en rastplats med en helt underbar utsikt. Vi hann även med ett besök på briksdalsglaciären. Tyvärr var den mycket mindre än var jag mindes den från mitt förra besök, sorgligt.


På vår väg till Geiranger körde vi Gamle Strynefjellesvegen, en 100 år gammal grusväg som givetvis rustats upp lite sedan dess. Vi körde också upp på berget Dalsnibba med en utsiktspunkt över Geirangerfjorden. Vi befann oss på 1500 möh och långt där nere såg vi Geiranger med tillhörande fjord.

I Geiranger var det kaos enligt min mening. Det låg ett stort kryssningsfartyg i hamnen och en massa människor som inte flyttade sig när vi skulle förbi med bilen. Vi hade bokat in oss på en fjordtur och packade in oss på en liten båt med en massa andra turister. Vi kom ut på fjorden och fick se vattenfallen, De sju systrarna, Friaren och Brudslöjan. Vädret var tyvärr inte det bästa, det regnade lite, var molnigt och lite blåsigt. 

Efter båtturen lämnade vi kaoset Geiranger och begav oss till ett bed and breakfast i Eidsdal. Vi har bott på allt mellan stugor på camping, vandrahem, bed and breakfast och hotell. Alla ställen med sin charm.

Efter en natt i Eidsdal, körde vi vidare mot Trollstigen. Först ett litet stopp vid Gudbrandsjuvet, som är en bergsklyfta med en massa forsande vatten, mäktigt.

Trollstigen är en väg med 11 hårnålskurvor, omringad av flera berg på över 1000 möh. Kan säga att det inte var så kul att möta en buss på ett av de smalaste ställena. In med backspeglarna och allt gick bra. Är väldigt imponerad av de duktiga busschaufförerna som kan köra på dessa smala slingrande vägarna.

Vi tillbringade en natt på Trollstigen camping och därefter skulle vi ta oss till Trondheim. Vi hade två alternativ vi valde mellan, den kortaste vägen eller en omväg ut mot kusten för att köra på Atlanterhavsvegen. Ni som känner oss, vet nog redan att vi valde Atlanterhavsvegen. Vi kom ut till kusten med broar över kobbar och skär, en helt annan vy än vad vi upplevt de senaste dagarna.

Idag har vi tillbringat dagen i Trondheim. Vi har fotat Nidarosdomen, besökt musikmuseet Rockheim och ätit middag på Pick-up Café, en amerikansk restaurang i 50-tals stil.

Imorgon passerar vi gränsen till Sverige igen med Åre som destination.

Vill ni veta mer om turistvägarna eller om hur det är att turista i Norge ska ni besöka hemsidan Visit Norway eller använda deras app.

Visit Norway

Kommentera här: